De octetstructuur bereiken langs de minst energie vergende weg betekent voor bepaalde atomen (behorend tot de metalen) één of meerdere elektronen afstaan met vorming van positieve ionen of kationen. Voor andere atomen (behorend tot de niet-metalen) kan de octetstructuur gerealiseerd worden door één, twee of maximaal drie elektronen op te nemen met vorming van negatieve ionen of anionen. Eens de tegengesteld geladen ionen gevormd zal een elektrostatische aantrekkingskracht zorgen voor een sterke ionbinding.
Natriumchloride
Een brokje natrium wordt in een glazen buis gesmolten.
Als we dichloor door de buis leiden reageert het natrium zeer fel met het gas.
Bij deze exotherme reactie loopt de temperatuur op tot boven 1200 °C.
Achteraf vinden we in de glazen buis natriumchloride NaCl terug.
Magnesiumoxide
Als een reepje magnesium in de vlam van een bunsenbrander gehouden wordt, dan gaat het magnesium reageren met zuurstofgas uit de lucht: het brandt. Er ontstaat magnesiumoxide MgO, een wit poeder.
Aluminiumbromide
In een reageerbuis met enkele milliliters dibroom laten we een propje aluminiumfolie vallen.
Na een tijdje start een reactie, die feller en feller verloopt.
Het aluminium is na een tijdje zelfs gesmolten. Bij deze reactie ontstaat aluminiumbromide AlBr3.
Anionen en kationen trekken elkaar elektrostatisch aan waardoor een neutraal geheel ontstaat = formule-eenheid.
Deze aantrekkingskracht werkt in alle richtingen: een maximaal aantal anionen zullen zich ordenen rond een maximaal aantal kationen en omgekeerd = ionenrooster (of zout).
Samengevat
Ionbinding
Een metaal reageert met een niet-metaal. Daarbij geeft het metaal één of meer elektronen af en neemt het niet-metaal één of meer elektronen op. De gevormde metaalionen (kationen) en niet-metaalionen (anionen) trekken elkaar elektrostatisch aan: ionbinding. Ze vormen een ionenrooster.