Vorige onderwerp
8. Chemisch evenwicht
Volgende onderwerp

5. Evenwichtsconstante K

De progressie van een chemische reactie wordt uitgedrukt door het reactiequotiënt Q.

a A + b B c C + d D

Een evenwichtsreactie gaat door tot Q een bepaalde waarde bereikt (typisch voor die reactie). Die waarde noemen we de evenwichtsconstante K van de reactie.

Als de evenwichtsconstante K van een evenwichtsreactie klein is, dan ligt de evenwichtstoestand links. In deze evenwichtstoestand is er nog veel van de uitgangsstoffen A en B aanwezig, terwijl er slechts kleine hoeveelheden C en D aanwezig zijn. Als K zeer klein is (bijna nul) gaat de reactie niet door (de evenwichtsconcentraties van A en B zijn praktisch gelijk aan de beginconcentraties, de evenwichtsconcentraties van C en D zijn praktisch gelijk aan nul).

Als de evenwichtsconstante K van een evenwichtsreactie groot is, dan ligt de evenwichtstoestand rechts. In deze evenwichtstoestand zijn er slechts kleine hoeveelheden van de uitgangsstoffen A en/of B aanwezig, terwijl er grote hoeveelheden C en D aanwezig zijn. Als K zeer groot is (bijna oneindig) is de reactie quasi aflopend (de evenwichtsconcentraties van A en/of B zijn praktisch gelijk nul, de evenwichtsconcentraties van C en D zijn maximaal).

Samengevat

K
Voorbeelden
Ligging van de evenwichtstoestand
zeer klein
K < 10-30
volledig links, reactie gaat niet door
klein
10-30 < K < 10-3
links
10-3 < K < 103
ergens in het midden, echt evenwicht
groot
103 < K < 1030
rechts
zeer groot
K > 1030
volledig rechts, aflopende reactie
Vorige onderwerp
Volgende onderwerp