L-carnosine ( = b-alanyl-L-histidine , C9H14O3N4, M = 226,23 g/mol) is een veel gebruikt voedingssupplement: het zou het verouderingsproces tegengaan (anti-oxiderend), het zou zelfs de sexuele potentie verhogen. In zijn meest basische vorm is het een zwakke base (B-) die stapsgewijs maximaal 3 H+ kan opnemen bij neutralisatie met een zuur. Dit product is ook in biochemische laboratoria te synthetiseren en wordt na omkristallisatie bekomen in de vorm van het zwitterion HB . Een stockoplossing van dit zwitterion in water heeft een pH van 8,06. 40,0 mL van deze stockoplossing wordt getitreerd met 0,100 mol/L NaOH(aq) en het SP wordt bereikt na toevoegen van 8,10 mL NaOH(aq). 40,0 mL van dezelfde stockoplossing wordt ook getitreerd met 0,150 mol/L HCl(aq) en het SP1 wordt bereikt na toevoegen van 5,40 mL HCl(aq). Na toevoegen van 4,00 mL HCl(aq) bedroeg de pH 6,30 en na toevoegen van 8,00 mL HCl(aq) bedroeg de pH van de oplossing 2,52.

a. Bereken de concentratie van het zwitterion van L-carnosine in de stockoplossing.
b. Bereken pKb1 , pKb2 en pKb3 van L-carnosine.
c. Bereken de pH bij het SP in de NaOH-titratie.
d. Bereken de pH bij het SP1 in de HCl-titratie.
e. Hoeveel mL 0,150 mol/L HCl(aq) moet men bij 40,0 mL van de zwitterion-oplossing toevoegen om de fysiologische pH van 7,10 te bekomen?